Антропогенното изменение на климата ще има сериозни и необратими въздействия върху природата и обществото в целия свят. Промените вече настъпват и въздействията стават очевидни в Норвегия. От жизненоважно значение е обществото да се подготви за промяна и да се адаптира към променящия се климат. Борбата с изменението на климата изисква енергични и съгласувани глобални усилия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Норвегия се засилва и поема отговорност. Ние ще свършим нашия дял от работата както на национално, така и на международно ниво. Тези усилия ще имат своята цена, но цената на бездействието в областта на климата ще бъде много по-висока от цената за справяне с проблема сега.

Светът преживява все по-чести и по-интензивни екстремни климатични явления. Температурите се повишават, снегът и ледът се топят, морското равнище се покачва, морската вода става все по-кисела и горските пожари стават по-чести. Уязвимите видове и екосистеми изчезват. Изменението на климата ще се засили през следващите години.

Предотвратяването на катастрофално влошаване на околната среда е от решаващо значение за опазването на благосъстоянието на бъдещите поколения.

Изменението на климата е глобален проблем, но емисиите се причиняват от действия и процеси на местно ниво.

Съгласно Парижкото споразумение Норвегия, както почти всяка друга страна в света, се ангажира да намали емисиите на парникови газове. Приемането на Парижкото споразумение беше повратна точка в международното сътрудничество в областта на климата. Заедно с Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC), споразумението предоставя солидна рамка за глобални действия в областта на климата в бъдеще.

Целта на Парижкото споразумение е да се задържи повишаването на средната глобална температура доста под 2°C над прединдустриалните нива и да се полагат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5°C. Споразумението също така има за цел да увеличи способността на страните да се адаптират към неблагоприятните въздействия на изменението на климата и да направи финансовите потоци съвместими с пътя към ниски емисии на парникови газове и устойчиво развитие на климата.

Норвегия съобщи национално определен принос (NDC) съгласно Парижкото споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 50 % и до 55 % до 2030 г. в сравнение с 1990 г. Това е решаваща стъпка по пътя към целта на Норвегия да бъде ниско- емисионно общество до 2050 г.

Действията, предприети от Норвегия и останалия свят през следващите десет години, ще определят дали е възможно да се провери или не антропогенното изменение на климата.

Няколко държави, които са големи източници на емисии, все още не са подобрили официалните си цели (NDC) съгласно Парижкото споразумение, но има обнадеждаващи сигнали, че нивото на амбиция нараства. През декември 2020 г. ЕС засили целта си съгласно Парижкото споразумение. Новата цел е емисиите да бъдат намалени с най-малко 55 % до 2030 г. спрямо предишната цел от 40 % намаление. Обединеното кралство прие нова амбициозна климатична цел за намаляване на емисиите с 68 % до 2030 г. Новият президент на САЩ обяви, че страната ще следва по-амбициозна климатична политика, а през есента на 2020 г. Китай прие дългосрочна цел за постигане на климатична неутралност до 2060 г.

Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР) предоставят обща рамка за справяне с основните национални и глобални предизвикателства, пред които е изправен светът днес. Изпълнението на Парижкото споразумение е основна основа за постигане на ЦУР 13 относно действията в областта на климата. Изменението на климата и политиката в областта на климата имат отношение към повечето области на обществото и по този начин към много от другите ЦУР. Политиката на норвежкото правителство в областта на климата има за цел да подобри стандартите за благосъстояние едновременно с намаляването на емисиите. Политиката в областта на климата не трябва да се разглежда изолирано, а като сбор от политики в много области. Тясната координация и интегрираната политика за устойчиво развитие във всички сектори са съществена основа за постигане на климатичните цели и за съгласуван подход, който прави възможно постигането на цели в други области. Трябва да бъдат въведени различни елементи, за да се гарантира, че Норвегия може да направи успешен преход. Напредъкът и намаляването на емисиите също ще зависят от способността да се вземат предвид други съображения, например свързани с икономиката, продоволствената сигурност, биоразнообразието и адаптирането към изменението на климата.

Норвегия ще трябва да премине през основен процес на трансформация, който ще включва намаляване на емисиите, но без да възпрепятства развитието. Поради това правителството ще следва амбициозна политика в областта на климата, която ще направи възможно постигането на климатичните цели и в същото време ще осигури добра рамка за повече работни места, по-голямо благосъстояние и устойчив растеж на норвежката икономика. Усилията за спиране на изменението на климата включват големи предизвикателства, но също така предлагат възможност за създаване на по-добра Норвегия.

Създаването на стойност е основна основа за спиране на изменението на климата, а не пречка. Истинският проблем не е по-голямото благосъстояние и създаването на стойност, а загубата на биологично разнообразие и емисиите на парникови газове. Зеленият растеж е възможен, но изисква политика, която позволява на бизнес сектора да разработва и внедрява нови технологии, които да заменят вчерашните решения за изкопаеми горива. Продуктите и услугите ще трябва да имат много по-малък климатичен отпечатък в бъдеще. Трябва да се плаща, за да се инвестира в зелени решения.

През 2021 г. за първи път споделените ангажименти на Норвегия и ЕС се прилагат за всички норвежки емисии. 2021 г. също така бележи началото на нов политически подход за емисиите на парникови газове извън СТЕ. Това вече не се основава единствено на целта за намаляване на емисиите, които трябва да бъдат постигнати след десет години – има и таван на емисиите за всяка година от периода. Годишният бюджет за емисии се намалява за всяка година до 2030 г., а в споразумението за действия в областта на климата с ЕС крайната цел на Норвегия за 2030 г. е 40% намаление на емисиите извън СТЕ в сравнение с нивото от 2005 г.

Правителството планира да надхвърли този ангажимент. Тази бяла книга представя план за постигане на целта на правителството за намаляване на норвежките емисии извън СТЕ с 45 % до 2030 г.

Вижте целия документ ТУК!

Презентация

Presentation