В края на 2019 г. Европейската комисия представи Европейската зелена сделка като пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС, чрез превръщане на предизвикателствата в областта на климата и околната среда във възможности във всички области на политиката, като се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ за всички. Зелената сделка включва превръщане на Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г., опазване на биологичното разнообразие, установяване на кръгова икономика и премахване на замърсяването, повишаване на индустриалната конкурентоспособност и осигуряването на справедлив преход за засегнатите региони и работници. На въглеродните емисии е отредено ключово място за гарантиране на приноса на всеки човек и всеки сектор. ЕС предвижда през настоящата година да се приеме данък върху въглеродните емисии за трети страни и преразглеждане на Директивата за енергийно данъчно облагане.

Европейската комисия прие набор от предложения, чиято цел е политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г.

Тук ще представим примера на Норвегия за постигане целите на Зелената сделка:

Целта на Норвегия е да се превърне в зелен индустриален и енергиен гигант, основан на природните ресурси, знанието, промишлеността, експертния опит и историческите предимства. Така ще се ускори преходът, ще се създадат работни места в цялата страна, ще укрепнат инвестициите в континенталната част на страната, ще се увеличи износа и ще намалеят емисиите на парникови газове.

Вижте целия документ ТУК

Презентация

Presentation