Храната е от основно значение за нашия живот и често се свързва с положителни изживявания като споделяне, семейство, комфорт и препитание, с други думи, нашата връзка с храната е интимна и лична. В същото време глобалната хранителна индустрия е най-голямата индустрия в света, а производството на храни, търговията на дребно, моделите на потребление и хранителните отпадъци са части от една много голяма и сложна мултинационална система.

В търсенето на продоволствена сигурност след Втората световна война, а по-късно и на удобство, веригите за доставки са станали по-дълги и в резултат на това храната пътува на по-дълги разстояния до потребителите. Тъй като страните стават по-богати, изборът и целогодишната наличност на прясна храна се увеличават, диетите на хората се променят. В резултата на това хранителната система е неустойчива, тя оказва сериозно отрицателно въздействие върху околната среда и допринася за климатичната криза.

Природните ресурси и екосистемите са под нарастващ натиск и хранителната система, каквато е, не е в състояние да се справи с проблемите на околната среда, като ограничаване на емисиите на парникови газове, управление на системите за използване на земята, за да се избегне обезлесяването или смекчаване на масовото изчезване и загубата на биоразнообразие.

Кризата с COVID-19 доведе до бърз растеж на търговците на дребно на храни, които предлагат доставка до дома, като пряк резултат от мерките за социално дистанциране[1]. Друго последствие е намаляването на емисиите на CO2 поради забавената икономическа активност в големи части на света. Освен това, тъй като границите в Европа се затвориха, намалената трудова мобилност имаше тежки последици за производството на храни, тъй като сезонните работници са ключови за производството на храни. Наблюдаваше се нарастващо отвращение към неопаковани храни поради страх от замърсяване, което може да доведе до увеличена употреба на пластмаси и опаковъчни материали.

Кризата с COVID-19 показа, че осигуряването на храни „от фермата до трапезата“ не може да се приема за даденост и разкри взаимосвързаността на участниците и дейностите в цялата продоволствена система.

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ ТУК!

Презентация

Presentation 1

Presentation 2

[1] https://www.scientificamerican.com/article/how-the-coronavirus-pandemic-is-affecting-co2-emissions/