Пластмасата е изключително полезен материал, главно поради своята издръжливост, но именно тази издръжливост прави пластмасата сериозен проблем за околната среда, когато бъде изхвърлена или попадне в околната среда. Пластмасовите отпадъци и пластмасовото замърсяване са един от най-бързо развиващите се глобални екологични проблеми на нашето време, с големи последици за океаните и моретата, природата, дивата природа и благосъстоянието на хората.

Визията на норвежкото правителство е по-устойчива верига на стойността на пластмасите в глобален, регионален и национален мащаб. Тази стратегия ще помогне за прилагането на „нулевата визия“ на Асамблеята на ООН по околната среда от 2017 г. за прекратяване на изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океана в дългосрочен план. Тази стратегия обединява политиката на норвежкото правителство за пластмасите и описва повечето от мерките, които са били приложени или се прилагат за намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяването с пластмаса. Той използва цялостен подход, включващ мерки, насочени към пластмасата през целия й жизнен цикъл.

На глобално ниво е жизненоважно да се въведе ново правно обвързващо глобално споразумение относно замърсяването с пластмаса, за да се реализира тази визия. Ключов елемент в глобалното споразумение трябва да бъде задължението на всички държави да прилагат национална стратегия за премахване на всички изхвърляния на пластмасови отпадъци в океана и за управление на екологичните проблеми, причинени от замърсяването с пластмаса.

На регионално ниво е особено важно да се подкрепят усилията на ЕС за подобрена рамка на продуктовата политика и нейното прилагане в Норвегия. Като страна от ЕИП и като неразделна част от единния пазар на ЕС, по-голямата част от политиката на Норвегия за пластмаси трябва да бъде разработена в сътрудничество с ЕС. Норвегия се възползва от общите европейски правила и разпоредби и участва активно в тази работа. Ще продължи също така активното участие в регионални морски конвенции и други съответни форуми.

На национално ниво е важно да се насърчават по-устойчиви пластмасови продукти, устойчиво потребление, да се намали количеството пластмасови отпадъци, които не могат да бъдат повторно използвани и рециклирани, и да се предотврати изхвърлянето на пластмасови отпадъци в природата.

Тази стратегия за пластмаси включва мерки за по-устойчиви пластмасови вериги за стойност и мерки за гарантиране, че опасните вещества се премахват от цикъла, което ще увеличи рециклирането на пластмасови отпадъци и ще гарантира безопасни нови продукти. Различни химически вещества се добавят към пластмасата, за да й се придадат желаните свойства. Някои са вещества, пораждащи сериозно безпокойство, а други са опасни вещества, които могат да причинят вреда на човешкото здраве и околната среда. Една по-кръгова пластмасова икономика трябва да бъде нетоксична, за да се предотврати разпространението на опасни вещества, които могат да причинят вреда на човешкото здраве и околната среда. Стратегията на Норвегия за пластмасите предполага, че трябва да се определи една и съща гранична стойност за опасни вещества във вторичните пластмасови суровини и продуктите, произведени от тях, както се изисква за продукти, произведени от първични суровини.

Стратегията следва установените принципи в политиката за околната среда на Норвегия и е по-нататъшно развитие на правителствената стратегия за пластмаси, изложена в Доклад до Парламента 45 (20162017) Отпадъците като ресурс. Това включва принципа, че отговорните за замърсяването трябва да поемат разходите за мерките за предотвратяване и намаляване на замърсяването с пластмаса. Често е трудно да се установи произходът на изхвърлените пластмасови отпадъци. За да се постигнат трайни промени, мерките трябва да бъдат въведени в началото на жизнения цикъл на пластмасовите продукти. В същото време трябва да се гарантира, че пластмасовите отпадъци се управляват по-правилно и да се работи, за да се гарантира, че пластмасовите отпадъци не се изхвърлят в природата. Тези предизвикателства не могат да бъдат разрешени само от една страна; необходимо е международно сътрудничество за извършване на необходимите промени.

Вижте целия документ ТУК!

Презентация

Presentation 1

Presentation 2