По инициатива на NHO (Конфедерация на норвежките предприятия), от април 2019 г. до юни 2020 г. се провежда широкообхватен проект „Вериги на стойността на зеленото електричество“, за да ускори създаването на експортно ориентирана стойност от електрификацията.

Проектът е осъществен съвместно от 16 партньора и свързва ключови играчи от бизнеса, научните изследвания и съответни публични предприятия. LO (Конфедерация на профсъюзите) участва като наблюдател на процеса.

Проектът има за цел:

  • Изграждане на норвежка екосистема, свързана с електрификацията: Да обедини ключови участници с възможности за вземане на стратегически решения в рамките на съществуващи и нови индустрии
  • Постигане на по-добра представа и разбиране: да се повиши осведомеността за това къде трябва да инвестира индустрията чрез идентифициране на вериги за създаване на стойност и бизнес области, в които норвежката индустрия вероятно ще постигне успех в голям мащаб

Отправна точка е това, че може да се осъществи по-бързо чрез по-силно публично-частно сътрудничество. Проектът се стреми да направи първите необходими стъпки за съставяне на такава стратегия, като идентифицира пречките и предлага всеобхватни мерки за разгръщане на потенциала.

Възприето е широко разбиране за концепцията за електрификация. То обхваща всички части на енергийната система, които се предвижда да бъдат захранвани с електричество, и следователно включва водород и други енергийни носители, които могат да се произвеждат от електроенергия, например амоняк.

Оценени са вероятните развития, които ще са значими за електрификацията към 2030 г. и 2050 г., в рамките на производството на електроенергия, инфраструктурата / разпределението, както и секторите на потребление – транспорт, строителство и индустрия. Това е отправна точка за по-нататъшна работа в пет тематични области: производство на електроенергия, енергийни системи, индустрия, транспорт и строителство/съоръжения. В рамките на проекта са оценени общо 22 вериги за създаване на стойност в приблизително 150 бизнес направления.

Вижте целия документ ТУК.