Какво представлява ESG доклада?

Докладът ESG или докладът за устойчивост е информация за организация, публикуван от нея, за екологичните, социалните и управленските (ESG) въздействия. Това позволява на компанията да бъде по-прозрачна, относно рисковете и възможностите, пред които е изправена. Това е комуникационен инструмент, който играе важна роля в убеждаването на наблюдателите, че действията на компанията са добронамерени.

Нарастващото значение на докладите за устойчивост се подкрепя от факта, че инвеститорите и другите заинтересовани страни призовават компаниите да разкрият повече за своите стратегии за устойчивост, по околна среда, социални и управленски стратегии.

В момента се подготвят или са влезли в сила много законодателни документи, които изискват компаниите да разкриват нефинансова информация:

  • РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2020/852 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 18 юни 2020 г. относно създаването на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции (Регламент за таксономията на ЕС, в сила от юли 2020 г.);
  • Директива за докладване на корпоративната устойчивост (CSRD)
  • Директива относно надлежната проверка на корпоративната устойчивост (CSDD)
  • Законодателни предложения на Европейската комисия за устойчиви продукти (проект)

Как компаниите трябва да отчитат нефинансова информация?

Международна организация за стандартизация – ISO издава стандарти, според инициативата за докладване (Global Reporting Initiative – GRI), чрез които компаниите да докладват нефинансова информация. Тези стандарти помагат на бизнеса да идентифицира въздействията върху изменението на климата, околната среда, човешките права и корпоративното управление.

Стандартите са незадължителни и необвързващи; въпреки това предложената Директива за докладване на корпоративната устойчивост (CSRD) и предстоящите задължителни европейски стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS) се основават на структурата на GRI.

ESRS е набор от стандарти, които компаниите трябва да спазват, когато отчитат информация за устойчивост.

Чрез подготовката на висококачествен доклад (GRI) организациите могат по-добре да разбират, комуникират и управляват своя принос към Целите на ООН за устойчиво развитие (UN SDG).

Докладът за устойчивост е идеално и ефективно средство, което позволява на компаниите да отговорят в един документ на голямо разнообразие от въпроси, които заинтересованите страни могат да повдигнат.

Обаче, създаването на доклад за устойчивост може да бъде предизвикателство, тъй като той трябва да отговаря на изискванията на методологията за докладване и да има правилния баланс на информация от отделните програми. Освен това компаниите трябва да определят как да комуникират подходяща информация и каква ESG информация и индикатори да докладват.

Вижте целия документ ТУК!

ПРЕЗЕНТАЦИЯ